Tips voor het schilderen van interieurdetails, zoals kroonlijsten en plinten

Auteur: admin - 27 april 2022 Tips voor het schilderen van interieurdetails, zoals kroonlijsten en plinten van schilderkaart.nl

Tips voor het schilderen van interieurdetails

Als je je interieur wilt opfrissen, is het schilderen van kroonlijsten en plinten een relatief eenvoudige en effectieve manier om een nieuwe look te creëren. Om je te helpen bij deze taak, delen we in dit artikel enkele handige tips voor het schilderen van interieurdetails.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi eindresultaat. Volg deze stappen voor een succesvolle schilderklus:

 • Reinig de oppervlakken: Verwijder stof, vuil en eventuele vetvlekken van de kroonlijsten en plinten. Een schone ondergrond zorgt voor betere hechting van de verf.
 • Schuur de oppervlakken: Gebruik schuurpapier of een schuurmachine om de kroonlijsten en plinten lichtjes op te schuren. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en verwijdert oneffenheden.
 • Vul gaten en scheuren: Controleer de kroonlijsten en plinten op gaten en scheuren en vul deze op met plamuur. Zorg ervoor dat de plamuur volledig droog is voordat je gaat schilderen.
 • Bedek de vloer: Voordat je begint met schilderen, is het raadzaam om de vloer af te dekken met een plastic of doek om eventuele verfdruppels te voorkomen.

Verftechniek

Met de juiste verftechniek kun je een professioneel resultaat behalen. Houd rekening met de volgende adviezen:

 • Gebruik een primer: Breng eerst een laag primer aan op de kroonlijsten en plinten. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en voorkomt dat de ondergrond doorschijnt.
 • Gebruik dunne verflagen: Breng dunne verflagen aan om druipers en ophopingen te voorkomen. Laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.
 • Werk van boven naar beneden: Begin met het schilderen van de kroonlijsten en werk vervolgens naar beneden toe naar de plinten. Dit helpt om een gelijkmatige verdeling van de verf te krijgen.
 • Kwast of roller: Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plekken en een roller voor de grotere vlakken. Dit zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verfbeurt.

Afwerking

Na het schilderen is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwerking. Volg deze laatste stappen om de interieurdetails er perfect uit te laten zien:

 • Verwijder tape: Als je tape hebt gebruikt om aangrenzende oppervlakken te beschermen, verwijder deze dan voorzichtig terwijl de verf nog niet helemaal droog is.
 • Controleer op oneffenheden: Inspecteer de geschilderde kroonlijsten en plinten op oneffenheden en retoucheer indien nodig.
 • Laat de verf volledig drogen: Geef de verf voldoende tijd om te drogen voordat je meubels terugplaatst of de ruimte weer in gebruik neemt.

Met deze tips in gedachten kun je met vertrouwen beginnen aan het schilderen van interieurdetails zoals kroonlijsten en plinten. Volg de stappen nauwkeurig en geniet van het prachtige resultaat!